Skip to main content

I n de omgeving is een aantal fietsroutes te vinden. Zo kent men in de Berry het principe van het ‘Berry cyclettes netwerk’. Dit netwerk is In het leven geroepen om de ontwikkeling van het recreatieve fietsen te bevorderen. Het is mogelijk om een fiets (óók elektrisch) op verschillende punten te huren, bv in het nabijgelegen Sancerre of Cosne-sur-Loire. Maar ook in de stad Bourges zijn fietsen te huur en heeft men een aantal mooie routes uitgezet.

Middels deze, vanuit de verschillende verhuurpunten uitgezette routes, kun je op een makkelijke manier meerdere mooie gebieden van de Cher ontdekken. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van de fietsen die ter beschikking staan vanuit ‘le Charme du Cher’. Heb je echter geen fietsendrager bij je en wil je een keer ergens anders starten, dan is dit zeker een goede optie. Kijk voor meer informatie op http://www.berrycyclettes.fr.

La Loire à vélo

La Loire à vélo is een bewegwijzerde fietsroute langs de Loire van Nevers tot aan de Atlantische Oceaan, die deels leidt over rustige weggetjes met weinig verkeer en deels bestaat uit fietspaden. De route loopt langs of nooit ver van een van de laatste ongerepte rivieren van Europa, de Loire. De totale route van La Loire à Vélo is bijna 800 km lang!

Deze route is niet ontworpen voor fanatieke wielrenners! Integendeel, hij is bedoeld voor iedereen. Het is een route waar klein en groot, jong en oud, naar eigen smaak en in zijn eigen tempo fietstochten kan maken. Daarom zijn de meeste aanbevolen etappes niet langer dan 40 km. Een afstand die iedereen aankan, die neerkomt op maximaal 4 uur fietsen per dag, en die opgesplitst kan worden zoveel en zo vaak je wilt. Zo heb je als fietser tijd voor de nodige rustpauzes, een picknickhalte en een bezoek aan culturele bezienswaardigheden.

De twee routes die het dichtst bij Le Charme du Cher liggen

Route 1

Start bij het 0-punt Cuffy tot aan Marseille-les-Aubigny. Deze tocht is 15 km lang en duurt ongeveer 1 uur en 30 minuten.

Route 2

Van Marseille-les-Aubigny tot Sancerre. Deze tocht is 38 km lang en duurt ongeveer 4 uur. Het eerste deel van de route vanaf de Bec d’Allier (Cuffy) voert door het meest ongerepte deel.

www.loireavelo.fr

Zoals gezegd is “La Loire à vélo” op de eerste plaats een tocht door de natuur. In Cuffy begint de route aan de bovenloop van de rivier, waar deze nog het meest wild en ongetemd is, een reservoir van leven. De officiële route van “La Loire à Vélo” begint feitenlijk ietsje verderop, in de gemeente Guétin, tegenover de kanaalbrug waarover de groene weg naar Nevers leidt.

Iets verder stroomafwaarts, tussen Cher en Loire, tussen zijkanaal en hoofdbedding, kom je in het natuurreservaat Val de Loire. Door dit gebied, tussen La Charité-sur-Loire en de omgeving van Sancerre, loopt een wirwar van paadjes. Natuurliefhebbers willen deze gegarandeerd niet missen. Aanvullende informatie krijg je  in het ‘Pavillon du Milieu de Loire’ (dit ligt precies halverwege bron en monding van de Loire) op de rechteroever van de rivier, in Pouilly-sur-Loire.

De tweede route eindigt bij Sancerre en zijn beroemde wijngaarden. De route is makkelijk te volgen, hij is goed bewegwijzerd. Je kunt ook de routes volgen via de gratis app “La Loire à vélo”. Nadat je de kaarten hebt gedownload met behulp van internet/wifi kun je de kaarten offline gebruiken. Ook worden er suggesties gegeven betreffende bezienswaardigheden en restaurants langs de route.