Skip to main content

W anneer je een dagje er op uit wilt is het bezoek aan een stad of dorp zeker de moeite waard. We hebben een kleine selectie gemaakt in de omgeving van Le Charme du Cher.

Bourges

Op zo’n 50 km van Le Charme du Cher ligt de historische hoofdstad van de Berry Bourges. De stad is bekend om zijn historische en culturele erfgoed. Zo is er de gotische ‘Cathédrale St.-Étienne’, in 1993 aangewezen als Werelderfgoed van de UNESCO. De kathedraal straalt trots uit, en is zo bijzonder omdat ze geen dwarsschip heeft. De oude glas-in-loodramen in het gebeeldhouwde centrale portaal zijn schitterend.  Naast de kathedraal vind je de tuin van de Aartsbisschop met prachtige bloemperken. 

De stad herbergde in het verleden een paar koningen en ander machtige mannen, zoals Charles VII, Jean de Berry en Jacques Coeur. Uiteraard heeft dit zijn stempel op de stad gezet: een voorbeeld hiervan is  ‘Le Palais de Jacques- Coeur’, gelegen in de historische wijk. Het is een van de meest indrukwekkende gebouwen van de burgerlijke gotische architectuur in Frankrijk. In Bourges kun je verder tal van musea vinden.

In deze stad, met zijn geplaveide steegjes, vakwerkhuizen, gotische en renaissanceherenhuizen, kleine pleintjes met cafés en boetiekjes is het heerlijk wandelen. Een groot gedeelte is alleen toegankelijk voor voetgangers.

Vergeet ook niet en bezoek te brengen aan ‘Les Marais de Bourges’. (Meer informatie hierover is te vinden onder het hoofdstuk ‘voor de tuinliefhebber’).

Apremont-sur-Allier

Op zo’n 40 kilometer van Le Charme du Cher, 16 km ten westen van Nevers kun je een van de mooiste dorpen van Frankrijk bezoeken: Apremont-sur-Allier. Apremont ligt comfortabel genesteld in een meander van de Allier en heeft het label ‘Plus beaux villages de France’. Vroeger werden hier natuurstenen gewonnen die per boot naar de Loire vervoerd werden, waar ze onder andere dienden voor de bouw van de kathedraal van Orléans en de abdij van Saint-Benoît-sur-Loire. De steenhouwers en binnenschippers deden goede zaken: dat is goed te zien aan de mooie huizen met oker-roze gevels. De huidige 74 inwoners van het dorp onderhouden de huizen én de zeer verzorgde tuinen. In 1970 is een “Parc Floral”, een prachtige bloementuin geopend voor het publiek.

Een bezoek aan dit vriendelijk dorpje is goed te combineren met een bezoek aan l’Ecluse des Lorraine en aan Le pont canal de Guétin.

Chavignol

Het kleine dorpje Chavignol, met maar een kleine 2000 inwoners, dankt zijn bekendheid aan de voortreffelijke geitenkaas van volle melk.”Crottin de Chavignol”. De kaasmakerij neemt in in dit wijndorpje een centrale plaats in, en natuurlijk kun je de kazen in de aangrenzende winkel kopen. Dat deze geiten, die de melk moeten leveren, allemaal te vinden zijn in dit dorp is een misvatting. Het merendeel van de melk komt uit omliggende gebieden! Wel heeft het VVV kantoor van Sancerre een herder ingehuurd, die met enige regelmaat samen met zijn geiten door het dorp trekt…

Een hapje kaas gevolgd door een slokje heerlijke Sancerre wordt alom omschreven als ‘een goed huwelijk’

Vanaf Le Charme du Cher ben je binnen een half uurtje in het centrum van het dorp.

Cosne-sur-Loire

Cosne-sur-Loire bevindt zich op de plaats waar de Nohain in de Loire uitmondt (een kleine 30 km vanaf Le Charme du Cher). De ligging (langs de verbindingsas tussen Parijs en Lyon) maakte in de vroege Middeleeuwen van Cosne een belangrijke stad die vaak werd belegerd. Jammer genoeg is er van het woelige verleden weinig of niets terug te vinden; zo werden in de 18e eeuw de omwallingen met de grond gelijk gemaakt.

Eigenlijk is er naast het zeer uitgebreide winkelcentrum niet heel veel te doen in Cosne. Wel kun je op woensdagochtend naar de markt gaan, waar onder meer de boeren uit de omgeving hun waren aanprijzen. Ook de zondagmarkt trekt bij mooi weer veel publiek.