Skip to main content

De term brocante komt oorspronkelijk uit het Frans en betekent: rommelmarkt, tweedehands of curiosa. Voor alle Frankrijk-gangers die van brocante houden zijn er gedurende het hele jaar wel brocantes, maar vooral vanaf eind augustus tot en met begin september is er bijna ieder weekend wel ergens een ‘vide grenier’ (een zolderopruiming ) of brocante.

Omdat er zoveel markten zijn, volgen hier 2 websites met handige kalenders:
http://www.vide-greniers.org
http://www.info-brocantes.com

Al die oude rommel is immers een

afspiegeling van de maatschappij

Binnen een straal van zo’n 50 km vanaf Le Charme du Cher bevinden zich 2 depots van de Emmaüs stichting.

Dit zijn rommelparadijsjes die goed georganiseerd en gesorteerd zijn. Het zijn een soort kringloopwinkels ooit gestart in 1949 door Abbé Pierre, een priester en parlementslid die aandacht vroeg voor de armen.

In deze dépots kom je nog prachtige oude buffetkasten tegen van onder de € 100 en allerlei mooie en betaalbare curiosa. Maar ook een heleboel zaken die je juist niet wilt hebben, maar die je wel vertellen hoe de gewone man zijn huis eruit ziet. Al die oude rommel is immers een afspiegeling van de maatschappij. Op die manier krijg je een ware rondleiding door het leven van de Fransman.

Richting Bourges kun je een vestiging van de Troc bezoeken. De letterlijke vertaling van het woord is ‘ruilhandel’. In 1982 werd de eerste winkel geopend en momenteel kun je al in 134 plaatsen de Troc vinden. 

In deze magazijnen staan bijeenraapsels van afgedankte spullen, van stoelen en kasten tot schilderijen en elektro. Wie er een designmeubel uit de fifties hoopt te vinden zal meestal bedrogen uitkomen, maar gehaaide schattenzoekers gaan zelden met lege handen buiten.

Emmaüs Nievre

Route de Bonny, 58450 Neuvy-sur-Loire, Frankrijk  |   Route

Emmaüs Magny-Cours

Domaine de la Folie, 58470 Magny-Cours, Frankrijk  |   Route

Troc Bourges

4 Rue des Vignerons, 18390 Saint-Germain-du-Puy, Frankrijk  |   Route