Skip to main content

A ls je van een lekker glas wijn houdt, ben je bij ons aan het goede adres! Le Charme du Cher ligt immers op een steenworp afstand van de bekende wijngebieden Sancerre en Pouilly-sur-Loire.

Liefhebbers van frisse, droge, witte wijnen kennen Sancerre en Pouilly-Fumé wel als goede kwaliteitswijnen van de sauvignon blanc. Deze wijnen zijn wereldwijd erg bekend en geliefd. Witte Sancerre heeft de sauvignon blanc in feite zijn bekendheid gegeven. Deze ‘crispy’ witte wijn werd in de jaren ‘70 enorm populair in Parijs, waarna het aantal internationale fans snel groeide. Zo snel zelfs dat het succes van Sancerre in 50 jaar tot een verviervoudiging van de aanplant van sauvignon blanc wijnstokken heeft geleid.

Het zijn droge en frisse witte wijnen die altijd uitsluitend van Sauvignon-blanc zijn gemaakt. Met de lekkere typerende fruitigheid en zuren van citrus en groene appel, vaak gecombineerd met een zekere bloemigheid en groene tonen (vers gemaaid gras, buxus) die de streek bekend hebben gemaakt. Ze zijn uitstekend als aperitief of borrelwijn en geweldig te combineren met lichte vis, schaal- en schelpdieren, salades en natuurlijk met de heerlijke geitenkaas uit Chavignol. Lekkere wijnen voor een heerlijke zonnige dag dus!

De AOC l(l’appellation d’origine contrôlée) stamt uit 1936 en gold toen alleen voor witte Sauvignon-blanc. Sinds 1959 geldt de AOC ook voor rode en rosé wijnen, die zijn gemaakt van de Pinot Noir druif, maar onze voorkeur gaat zeker uit naar de witte. De Pouilly-Fumé heeft een zweem van groen in haar overigens gele kleur. Het krachtige parfum is een tikje kruidig. In de fruitige, droge smaak meent men iets van rook te proeven, vandaar de naam Fumé.

 

Sancerre en Pouilly-Fumé

Sancerre en Pouilly-Fumé markeren zo’n beetje het begin van de wijnstreek van de Loire (hoewel je dan al ongeveer halverwege deze grootste rivier van Frankrijk bent). Sancerre ligt aan de ene kant van rivier en Pouilly-Fumé precies er tegenover.

Maar niet alleen in deze twee plaatsen kun je heerlijk wijn proeven. Minder bekend zijn bijvoorbeeld, Menetou-Salon, Bué, Verdigny en Saint-Andelain. Hier worden op dezelfde wijze, met hetzelfde druivenras, op vrijwel dezelfde bodemsoort en met vrijwel dezelfde klimatologische omstandigheden heerlijke witte wijnen gemaakt. En hoewel hun ster rijzende is, leven ze nog in redelijke anonimiteit. En dat is dan weer gunstig voor de liefhebber van goede sauvignon blanc! Want voor vergelijkbare kwaliteit als Sancerre en Pouilly-Fumé betaalt u vaak een stuk minder. Je kunt, om de diverse dorpjes met hun caves, te ontdekken de “Route van de Coteaux de Pouilly-Sancerre” volgen. Meer informatie hierover is te verkrijgen bij de VVV’s van Sancerre en Pouilly.

Overigens kun je op de websites van Sancerre zowel als van Pouilly een uitgebreide lijst met çaves vinden, waar je zonder afspraak wijn kunt proeven.

Een heel bijzonder wijnkelder is bijvoorbeeld die van Domaine de la Perrière. Deze cave is gevestigd in een natuurlijk grot, waar in de veertiende eeuw door monniken meerdere kelders zijn uitgegraven. Ook is er een klein museum ingericht. Erg toeristisch, maar  zeker een bezoekje waard.

Wil je meer te weten komen over de wijnen?

Wil je meer te weten komen over de wijnen, zoals de invloed van het ‘terroir’, de effecten van het klimaat, de verschillende werkzaamheden die gedurende het jaar in de wijnvelden nodig zijn etc. dan kun je zowel in Pouilly-sur-Loire als in Sancerre prima terecht.

La Tour du Pouilly-Fumé. In dit voormalige koetshuis met een toren uit de 15e eeuw is een ‘oenotouristique centre’, (een wijncentrum voor toeristen) gevestigd. Door middel van films, maak je kennis met wijnboeren, volg je de 4 seizoenen van de wijnstok, in de kelder kun je kennis maken met de geursensaties van de wijn. En natuurlijk sluit je af met een proeverij!

In Sancerre: La Maison des Sancerre. Een wijnmuseum dat eigendom is van een aantal wijnboeren uit Sancerre, die natuurlijk precies dat tipje van de sluier oplichten om niet alleen de wijnkenner te boeien, maar ook de leek. Het museum heeft een aparte inrichting: je maakt een reis door het gebied middels een actieve reliëfmaquette, er is een verlichte reis door de plaatselijke wijngeschiedenis en er is een 3D animatie die ook leuk is voor kinderen. Uiteindelijk belandt je op het dakterras waar je een prachtig uitzicht over de omgeving hebt. Voor de kinderen is er in de tuin een ganzenbord uitgezet waarin alle aspecten van de druiventeelt spelenderwijs worden aangestipt. Er kan natuurlijk ook geproefd worden!

Interessante links

www.tourisme-sancerre.com en www.pouillysurloire.fr
Of neem een kijkje op de website www.vins-centre-loire.com

Domaine de la perrière

18300 Route de Verdigny  |  Route
www.domainelaperriere.com

La tour Pouilly Fumé

30 Rue Waldeck Rousseau, 58150 Pouilly-sur-Loire |  Route
www.pouillysurloire.fr

Maison des Sancerre

3 Rue du Méridien, 18300 Sancerre  |  Route
www.maison-des-sancerre.com